Επικοινωνία: email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.     

 Ο Σταύρος Κατηρτζόγλου γεννήθηκε στον Βύρωνα από Μικρασιάτες γονείς.

Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά σύντομα τον κέρδισε η μουσική.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο κλασική κιθάρα με τον Νίκο Χαμηλοθώρη και ανώτερα θεωρητικά- σύνθεση με τους Περικλή Κούκο και Γ. Σιωρά. Παράλληλα παρακολούθησε κύκλους σεμιναρίων κιθάρας με τους Abel Carlevaro, Roberto Aussel , Jesus Castrobalbi, J. Cristiansen, Κώστα Κοτσιώλη καθώς και θεόρβης με τον Jerry Willard.

Με διδακτικές εκδόσεις για κιθάρα, βραβεία μαθητών του σε Διεθνείς και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς, με συνθέσεις σπουδών και έργων για κιθάρα, ορχήστρα, μικρότερα μουσικά σύνολα, με πλήθος ενορχηστρώσεων και μεταγραφών συνεχίζει την εκπαιδευτική του πορεία ως θεωρητικός και κιθαριστής.

Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτο Πρόγραμμα, Ορχήστρα Καμεράτα, Σολίστ της Πάτρας, Ορχήστρα του Δ. Αθηναίων, απο το Athenaeum Saxophone Quartet κ.α.

exofilo Ep1 internet

Έχει εκδόσει διδακτικά βιβλία όπως τα "14 κομμάτια για κιθάρα του J.S.BACH" (εκδόσεις Ανδρομηδάς), "Ελληνική Σουίτα" (Panas Music) και η διαδραστική έκδοση "Μέθοδος Κιθάρας", που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Είναι ο συνδημιουργός με τον Άρη Καραγιωργάκη του πολυδιάστατου εκπαιδευτικού έργου "η κιθάρα μου" που αποτελείται από 6 βιβλία. 

Μελέτησε παλιά μουσική και είναι αυτοδίδακτος στο μπαρόκ λαούτο. Ως λαουτίστας από το 1989 στο Σύνολο Κέλσος συμμετείχε σε εκατοντάδες συναυλίες παλιάς μουσικής σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως κιθαριστής, με το Novitango Quintet έχει δώσει συναυλίες στις περισσότερες ελληνικές πόλεις ενώ με το ντουέτο κιθάρας – βιολοντσέλου "Ολγα Μπακμανίδη και Σταύρος Κατηρτζόγλου" συμμετείχε σε συναυλίες κατά την περίοδο 2000 - 2006, με αποκορύφωμα την έκδοση βιβλίου "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΥΪΤΑ" (εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας) για τσέλο και κιθάρα σε διασκευές παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Τέλος, με το  σύνολο Carousel, από το 2010 έχει μια πλούσια εμπειρία στην παραδοσιακή και έντεχνη  μουσική της βόρειας Μεσογείου.

O Σταύρος Κατηρτζόγλου διδάσκει κιθάρα και θεωρητικά ανελιπώς από το 1979. Δίδαξε σε πολλά Αθηναϊκά ωδεία μεταξύ των οποίων το Εθνικό Ωδείο (κεντρικό) και το Διεθνές Ωδείο Αθήνας. Από το 1993 διδάσκει στη δημόσια εκπαίδευση. Πολλοί μαθητές του  είναι σήμερα διδάσκοντες και ερμηνευτές της κλασικής κιθάρας και των θεωρητικών της μουσικής και έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς. 

Εχει συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση κυρίως στον μουσικό τομέα. Ήταν ο μόνος μουσικός στο πιλοτικό πρόγραμμα  του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Οδύσσέας (1998), που εισήγαγε νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Έχει επανηλλειμένα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) σε θέματα μουσικής τεχνολογίας, κλασσικής κιθάρας και εκπαιδευτικών βιβλίων.Έχει επιμεληθεί και δημιουργήσει το διαδραστικό μέρος σε τρία CD-ROMs του κέντρου ΚΑΛΜΕ που αφορούν Ελληνική παραδοσιακή μουσική. Έχει κατασκευάσει, επιμελείται και διαχειρίζεται  την βραβευμένη σχολική ιστοσελίδα pmglp.org 
Δίδαξε στο Μουσικό σχολείο Ιλίου τις χρονιές 1997-98 και από το 1999 διδάσκει κιθάρα στο ΠΜΓΛΠ (από το 2011 με τη θέση του υποδιευθυντή). Απο το 2013 συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη του σχολικού κιθαριστικού συνόλου "ΑΘΗΝΑ" που ίδρυσε ο Α. Καραγιωργάκης.
Ο Σταύρος Κατηρτζόγλου είναι σήμερα 56 χρόνων (2014) και ελπίζει να διδάσκει ως το τέλος του. Όνειρο της ζωής του είναι να μην πάρει σύνταξη ποτέ!

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΥΊΤΑ Παπαγρηγορίου - Νάκας


14BACH

J. S BACH 14 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ  Εκδόσεις Ανδρομηδάς



ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΙΘΑΡΑΣ  (ελεύθερη διαδικτυακή έκδοση) 

 

ΒΙΝΤΕΟ

ΝOBLE LADY, Mάνος Χατζηδάκις σε διασκευή-διεύθυνση Σ. Κατηρτζόγλου, Κιθαριστικό Σύνολο "ΑΘΗΝΑ" με σύνολο Cantomano

ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΚΕΛΣΟΣ



ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ NOVITANGO

ME TO ΣΥΝΟΛΟ CAROUSEL

ME TO ΣΥΝΟΛΟ CAROUSEL ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



Προσωπικά στοιχεία:

Όνομα: ΑΣΤΡΙΝΟΣ

Επώνυμο: ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΚΗΣ

Ημερομηνία Γέννησης: 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1976



Τίτλοι σπουδών:

2000, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών.




Επιπλέον σπουδές:

1999, Εθνικό Ωδείο, Δίπλωμα κιθάρας (τάξη Γ. Κακολύρη)

1997, Εθνικό Ωδείο, Πτυχίο Αρμονίας (τάξη Α. Καλλιανιώτη)

1999, Εθνικό Ωδείο, Πτυχίο Αντιστίξεως (τάξη Α.Καλλιανιώτη)

2000, Εθνικό Ωδείο, Πτυχίο Φυγής (Φούγκας) (τάξη Α.Καλλιανιώτη)

2016, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τμήμα Μουσικής Επιστήμης και              

          Τέχνης.



Πιστοποίηση στις ΤΠΕ

2009, Πιστοποίηση Δεξιοτήτων και Γνώσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Α΄ Επιπέδου)



Γνώση Ξένης Γλώσσας

1993, Αγγλική Γλώσσα, Β2



Επαγγελματική κατάσταση/ εμπειρία



Ημερομηνίες

Από - Μέχρι                 

Εργοδότης                                                 

Θέση

6/12/2002 - σήμερα

Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης

Καθηγητής κιθάρας

2002-σήμερα

Εθνικό Ωδείο

Καθηγητής κιθάρας

2007-σήμερα

Εθνικό Ωδείο

Καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών



Καλλιτεχνική δράση



- 1996 Σύνθεση μουσικής για εκπαιδευτικό cd-rom με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία, για  το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου.

- 1999- σήμερα: Συναυλιακές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2010) και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (1999-2000).

Ηχογραφήσεις και συμπράξεις σε πληθώρα παραγωγών.

-2004 Συνιδρυτής του Latin-Jazz σχήματος «Ταξίδι στο Νότο» με πολλαπλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα.

-  2013, Ρεσιτάλ, Πάτρα, 22ο φεστιβάλ κιθάρας (Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος)

-  2013, Συναυλία, Κάννες (Γαλλία), Αφιέρωμα στη μουσική του Μ.Θεοδωράκη

-  2014, Ρεσιτάλ, Φρανκφούρτη και Μονταμπάο (Γερμανία)





Άρθρα σε περιοδικά της εκπαίδευσης

2014, Εκπαιδευτική Ανταλλαγή Συνόλων Κιθάρας “CANTOMANO” και «ΑΘΗΝΑ», Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα, Τεύχος 14



Μουσικά σεμινάρια

Συμμετοχή (ως επί το πλείστον ως ερμηνευτής) στα παρακάτω σεμινάρια:



- 1994-1998 Σεμινάριο κιθάρας των Λ. Ζώη-Ε. Ασημακόπουλου.

- 1996 Master Class κιθάρας του Oscar Ghiglia.

- 1997 Μουσική του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α., εισηγητής Α. Καλογεράς.      

- 1998 Η ερμηνεία της μουσικής του J.S. Bach στη κιθάρα, εισηγητής Π. Αδάμ.

- 1998 Master Class κιθάρας του Roland Dyens.

- 1999 Ιστορία της Jazz και της Rock μουσικής, εισηγητής Α. Καλλιανιώτης.

- 2015 Σεμινάριο κιθάρας του Α. Χατζηνικολάου.



Επαγγελματική- υπηρεσιακή δραστηριότητα



- 22-23 Ιουνίου 2009: Μέλος Επιτροπής Εισαγωγικών Εξετάσεων για την Α΄ Τάξη του Μουσικού Γυμνασίου – Ενιαίου Λυκείου Ιλίου.

-  2/11/2011 – σήμερα: Υπεύθυνος Τομέα Νυκτών Εγχόρδων.

- 2013, 2014, 2015: Μέλος Επιτροπής Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθητών με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, με την ιδιότητα του Βοηθού Γραμματέα.

- 2014- σήμερα: Υπεύθυνος οργάνωσης μουσικών τμημάτων και καταχώρισης βαθμολογιών στο ενιαίο πληροφοριακό σύστημα μηχανογράφησης σχολικών μονάδων “My School”.

- 2014- σήμερα: Υπεύθυνος πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού.

 - 23/02-01/03/2014: Αρχηγός-συνοδός καθηγητής εκπαιδευτικής εκδρομής του μουσικού συνόλου «Αθηνά», αποτελούμενο από μαθητές του  Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Παλλήνης στο Γερμανικό Μουσικό Σχολείο του Montabauer.

-30/04-30/6/2015-: Ειδικός Επιστήμονας – Εμπειρογνώμονας για την εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών στο  μάθημα της Κιθάρας για τα Μουσικά Γυμνάσια για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 - 2016: Πρόεδρος Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθητών με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.



Σεμινάρια-ημερίδες



- 04/09/2008, Επιμορφωτική Ημερίδα «Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις στη διδασκαλία των ατομικών μαθημάτων στα Μουσικά Σχολεία» της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

- 6-11/09/2010, Εκπαιδευτικό Σεμινάριο «Εθνομουσικολογία και Μουσική Εκπαίδευση» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

- 04/03/2015, Επιμορφωτική Ημερίδα «Καλές Πρακτικές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στις Σχολικές Μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

- 17/03/2015, Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Windows Live Movie Maker. Η διαδικασία ψηφιακού μοντάζ σε μια ταινία animation. Από τη θεωρία στην πράξη» της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

- 09/2015 πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης 50 ωρών των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού»

- Σχολικό έτος 2015-2016 Επιμορφωτικό Σεμινάριο 200 ωρών  με θέμα « Διοίκηση και Διαχείριση Σχολικών Μονάδων»

...